Nyheter - Hva er Zigbee?Hvorfor er det viktig for smarte hjem?

Når det gjeldertilkobling til smarte hjem, det er mer enn bare de kjente teknologiene som Wi-Fi og Bluetooth.Det finnes bransjespesifikke protokoller, som Zigbee, Z-Wave og Thread, som er bedre egnet for smarthusapplikasjoner.

Innenfor hjemmeautomatisering er det et bredt utvalg av produkter tilgjengelig på markedet som lar deg enkelt kontrollere alt fra belysning til oppvarming.Med den utbredte bruken av taleassistenter som Alexa, Google Assistant og Siri, kan du til og med sikre sømløs interoperabilitet mellom enheter fra forskjellige produsenter.

I stor grad er dette takket være trådløse standarder som Zigbee, Z-Wave og Thread.Disse standardene muliggjør overføring av kommandoer, for eksempel å lyse opp en smartpære med en bestemt farge på et bestemt tidspunkt, til flere enheter samtidig, forutsatt at du har en kompatibel smarthusgateway som kan kommunisere med alle smarthusenhetene dine.

I motsetning til Wi-Fi, bruker disse smarthusstandardene minimalt med strøm, noe som betyr mangesmarthusenheterkan fungere i årevis uten behov for hyppige batteriskift.

smart lås med fingeravtrykk

Så,hva er egentlig Zigbee?

Som nevnt tidligere er Zigbee en trådløs nettverksstandard vedlikeholdt og oppdatert av den ideelle organisasjonen Zigbee Alliance (nå kjent som Connectivity Standards Alliance), etablert i 2002. Denne standarden støttes av over 400 teknologiselskaper, inkludert IT-giganter som Apple , Amazon og Google, samt kjente merker som Belkin, Huawei, IKEA, Intel, Qualcomm og Xinnoo Fei.

Zigbee kan trådløst overføre data innen ca. 75 til 100 meter innendørs eller ca. 300 meter utendørs, noe som betyr at den kan gi robust og stabil dekning i hjemmene.

Hvordan fungerer Zigbee?

Zigbee sender kommandoer mellom smarthusenheter, for eksempel fra en smarthøyttaler til en lyspære eller fra en bryter til en pære, uten behov for en sentral kontrollhub som en Wi-Fi-ruter for å formidle kommunikasjonen.Signalet kan også sendes og forstås av mottakende enheter, uavhengig av produsent, så lenge de støtter Zigbee, kan de snakke samme språk.

Zigbee opererer i et mesh-nettverk, slik at kommandoer kan sendes mellom enheter koblet til det samme Zigbee-nettverket.I teorien fungerer hver enhet som en node, som mottar og overfører data til alle andre enheter, og hjelper til med å spre kommandodata og sikre omfattende dekning for smarthjemmenettverket.

Men med Wi-Fi svekkes signaler med økende avstand eller kan blokkeres fullstendig av tykke vegger i eldre hus, noe som betyr at kommandoer kanskje ikke når de lengste smarthusenhetene i det hele tatt.

Mesh-strukturen til et Zigbee-nettverk betyr også at det ikke er enkeltpunkter for feil.For eksempel, hvis hjemmet ditt er fylt med Zigbee-kompatible smarte pærer, forventer du at alle lyser opp samtidig.Hvis en av dem ikke fungerer som den skal, sørger mesh for at kommandoer fortsatt kan leveres til annenhver pære i nettverket.

Men i virkeligheten er dette kanskje ikke alltid tilfelle.Mens mange Zigbee-kompatible smarthusenheter fungerer som reléer for å sende kommandoer gjennom nettverket, kan noen enheter sende og motta kommandoer, men kan ikke videresende dem.

Som en generell regel fungerer enheter som drives av en konstant strømkilde som reléer, og kringkaster alle signalene de mottar fra andre noder på nettverket.Batteridrevne Zigbee-enheter utfører vanligvis ikke denne funksjonen;i stedet sender og mottar de bare kommandoer.

Zigbee-kompatible huber spiller en avgjørende rolle i dette scenariet ved å garantere videresending av kommandoer til de relevante enhetene, og reduserer avhengigheten av Zigbee-nettverket for levering.Noen Zigbee-produkter kommer med egne nav.Zigbee-kompatible smarthusenheter kan imidlertid også koble til tredjepartshuber som støtter Zigbee, for eksempel Amazon Echo-smarthøyttalere eller Samsung SmartThings-huber, for å lindre ekstra belastninger og sikre et strømlinjeformet oppsett i hjemmet ditt.

Er Zigbee bedre enn Wi-Fi og Z-Wave?

Zigbee bruker IEEEs 802.15.4 Personal Area Network-standard for kommunikasjon og opererer på frekvenser på 2,4GHz, 900MHz og 868MHz.Dataoverføringshastigheten er bare 250 kB/s, mye tregere enn noe Wi-Fi-nettverk.Men fordi Zigbee bare overfører små mengder data, er den langsommere hastigheten ikke en betydelig bekymring.

Det er en begrensning på antall enheter eller noder som kan kobles til et Zigbee-nettverk.Men smarthusbrukere trenger ikke bekymre seg, siden dette tallet kan gå opp til 65 000 noder.Så, med mindre du bygger et ekstraordinært massivt hus, bør alt kobles til et enkelt Zigbee-nettverk.

I motsetning til dette begrenser en annen trådløs smarthusteknologi, Z-Wave, antall enheter (eller noder) til 232 per hub.Av denne grunn gir Zigbee en bedre smarthusteknologi, forutsatt at du har et eksepsjonelt stort hus og planlegger å fylle det med mer enn 232 smarte enheter.

Z-Wave kan overføre data over lengre avstander, rundt 100 fot, mens Zigbees overføringsrekkevidde faller mellom 30 og 60 fot.Sammenlignet med Zigbees 40 til 250 kbps har Z-Wave imidlertid lavere hastigheter, med dataoverføringshastigheter fra 10 til 100 KB per sekund.Begge er mye tregere enn Wi-Fi, som opererer i megabit per sekund og kan overføre data innenfor omtrent 150 til 300 fot, avhengig av hindringer.

Hvilke smarthusprodukter støtter Zigbee?

Selv om Zigbee kanskje ikke er så allestedsnærværende som Wi-Fi, finner den anvendelse i et forbløffende antall produkter.Connectivity Standards Alliance har over 400 medlemmer fra 35 land.Alliansen opplyser også at det for tiden er over 2500 Zigbee-sertifiserte produkter, med en kumulativ produksjon på over 300 millioner enheter.

I mange tilfeller er Zigbee en teknologi som stille fungerer i bakgrunnen av smarte hjem.Du kan ha installert et Philips Hue smart belysningssystem kontrollert av Hue Bridge, uten å være klar over at Zigbee driver den trådløse kommunikasjonen.Dette er essensen av Zigbee (og Z-Wave) og lignende standarder - de fortsetter å fungere uten å kreve omfattende konfigurasjon som Wi-Fi.


Innleggstid: 15. juli-2023